Firmanın Kurucusu

Derviş Kemal Deniz

Derviş Kemal Deniz İngiltere’de City of London Polytechnic’te (daha sonra London Guildhall University) Accounting (Muhasebe) dalında lisans eğitimi yapmış ve bu üniversiteden 1977 yılında mezun olmuştur. Bu mezuniyetin arkasından Derviş Kemal Deniz The Institute of Chartered Accountants in England and Wales imtihanlarını alarak 1980 yılında uluslararası denetim ve mali müşavirlik yetkisi sağlayan Chartered Accountant ünvanını almıştır.

Derviş Kemal Deniz, 1985’te D.K.Deniz & Co. Chartered Accountants adı altında kendi firmasını kurmuştur. 1985 yılında faaliyete başlayan bu firma ileriki yıllarda K.K.T.C.’nin en önde gelen mali müşavirlik ve denetim firmalarından biri olmuştur.

Derviş Kemal Deniz mesleğini devam ettirdiği dönemlerde birçok sivil toplum örgütünün kuruluşunda veya yönetiminde de yer almıştır. 1987 yılında kurulan Kuzey Kıbrıs Hesap Uzmanları Birliği’nin kurucularından olup 1993 yılına kadar bu birliğin Genel Sekreterliği’ni yürütmüştür. 1989 yılında Kuzey Kıbrıs Genç İşadamları Derneği kurucularından biri olmuş ve bu derneğin 1989 – 1992 yılları arasında yönetim kurulu üyeliğini yapmıştır.

Derviş Kemal Deniz’in kurucusu olduğu en önemli kuruluş da Lefke Avrupa Üniversitesi dir. 1989 yılında Kıbrıs BilimVakfı’na ait Lefke Avrupa Üniversitesi 1990’da faaliyete başlamıştır. Derviş K. Deniz bugüne kadar Kıbrıs Bilim Vakfı’nın mütevellisi olarak görev yapmaktadır. Lefke ve Güzelyurt bölgesine ekonomik, sosyal ve kültürel aktivite getirmek amacıyla kurulan bu üniversite ilerki yılları içerisinde Londra Üniversitesi’nin hazırlık okulu Orta Doğu merkezi olmayı da başarmıştır. Derviş K. Deniz’in büyük çabaları ile elde edilen bu başarının tüm Kıbrıs’ı içermesi de ayrı bir anlam taşımaktadır.

Derviş Kemal Deniz KKTC’nde yüksek öğrenimin gelişmesinde de önemli bir rol oynamıştır.Kıbrıs’ın ilk özel üniversitesi olan Girne Amerikan Üniversitesi’nin kuruluşundan itibaren bu kurumun mali müşavirliğini yürütmüş, ayrıca 1988-1990 yılları arasında Doğu Akdeniz Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi ve Lefke Avrupa Üniversitelerinde Muhasebe ve Şirketler Hukuğu dallarında öğretim üyeliği de yapmıştır.

2002 yılında ortaya atılan Annan Planı çerçevesinde Kıbrıs’ta çözüm arayışlarının bir parçası olarak referanduma geçilen yolda yapılan iki toplumlu çalışmalarda, yani Annan Planı görüşmelerinde Deniz, Kıbrıs Türk tarafının ekonomik heyetinde yer almıştır.

Derviş Kemal Deniz, 10 Ağustos 2004 tarihinde K.K.T.C. Ekonomi Turizm Bakanlığı’na atanmıştır. Bu atamanın ardından K.K.T.C. ekonomisinin serbest piyasa ekomonisine geçişi ve AB ile uyum sağlaması ile ilgili yasal ve prosedürel çalışmalara başlamış, uzmanlarla bir heyet kurulup önemli adımlar atılmıştır. Bu arada Temmuz 2004’te AB tarafından çıkarılan Yeşil Hat Tüzüğü’ne karşılık K.K.T.C. Devleti varlığını ve ekonomik iradesini belirleyen temel esasında Yeşil Hat Tüzüğü’nün Güney’den Kuzey’e mal ve hizmet alışı düzenlemesi ile ilgili yönetmelik hazırlamıştır. Deniz, bu süreçte AB’nin üst düzey bürokratları ile AB uyum süreci için çeşitli görevler yapıp Başbakanlık AB Koordinasyon merkezi ile uyum çerçevesinde çalışmalar yürütmüştür. Deniz, Ekonomi ve Turizm Bakanı olduğu dönemde K.K.T.C. Turizmi 2005 yılında 31 yılın en büyük ilerlemesini görmüş ve ekonomideki yıllık büyüme oranı %18’e yaklaşmıştır. Derviş Kemal Deniz 2006 Eylül’ünde bakanlık görevinden ayrılmıştır.

Derviş Kemal Deniz KKTC ekonomik hayatına mali müşavirlik ve denetçilik faaliyetleri yanında, yerel basında haftalık ekonomi yazıları ile de bilgi ve deneyimlerini aktarmaktadır.