KESİNLEŞTİRİLMİŞ VERGİLERDE UZLAŞMA İLE
ÖDEME SÜRESİ GELDİĞİ HALDE KISMEN
VEYA TAMAMEN
ÖDENMEMİŞ KAMU ALACAKLARININ
TAHSİLATINA İLİŞKİN YASA GÜCÜNDE KARARNAME
Bu kararname günümüz ekonomik koşulları gözönünde bulundurularak 2020 yılı ve önceki vergilendirme dönemlerine ait kesinleştirilmiş vergiler, vergi cezaları, özel usülsüzlük cezaları, kamu alacağından doğan alacaklar ile ceza, dava masrafı, vergi cezası, para cezası gibi alacaklar ve bunlara ilişkin gecikme zamları ve gecikme faizlerinin ödenmesine olanak vermekterdir.
Başvuru Süresi
Bu Yasa Gücünde Kararname kurallarından yararlanmak isteyen yükümlüler, bu Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren (03.11.2022) 90’ıncı günü mesai bitimine kadar Gelir ve Vergi Dairesi tarafından düzenlenecek beyannameler ve/veya formlar ile başvuruda bulunmakla yükümlüdürler. Bu yasa Gücünde Kararname kapsasmına giren borçların en az %20 (Yüzde Yirmi)’sinin peşin olarak ödenmesi koşuldur.
Bu Yasa Gücünde Kararname 2020 yılı ve önceki vergilendirilme dönemlerine ait aşağıdaki vergi ve diğer yükümlülükleri içermektedir. 2020 yılı ve öncesine ait uzlaşma kapsamına alınan ödemeler aşağıda verilmiştir :
-Kısmen veya tamamen ödenmemiş kesinleşmiş vergiler
Gelir Vergisi,
Kurumlar Vergisi,
Banka ve Sigorta İşlemleri Vergisi,
Katma Değer Vergisi,
Taşınmaz Mal Vergisi,
Veraset Vergisi,
Vefat Edenlerin Beyan Edilmeyen Gelirleri ile Vefat ile Devreden Mal Vergisi,
Vergi Cezaları,
Özel Usülsüzlük Cezaları
31 Aralık 2020 öncesinde süresi muaccel olmuş ve kısmen veya tamamen ödenmemiş karşılıksız çekler,
Kamu Alacağı kapsamında olan Telefon Ücretleri (GSM telefon ücretleri hariç),
Diğer resim ve harçlar,
Harç ve herhangi bir nedenden doğan diğer İktisadi Kamu Kuruluşlarının alacakları dışındaki Kamu Alacakları,
Ceza, Dava Masrafı, Para Cezası gibi alacaklar
Yukarıda belirtilen tüm vergi, harç, masraf ve cezalara ilişkin gecikme zamları ve gecikme faizleri.
Bu Kararnamenin başvuru süresi içerisinde başvuranlar aşağıdaki şartlarda uzlaşmaya varırlar :
(1)Bu Yasa Gücünde Kararname kapsamına giren vegi, resim , harç, özel usülsüzlük cezası veya kamu alacağı aslının tamamının peşin olarak ödenmesi halinde : Kusur cezalarının %97 si (Yüzde Doksan Yedi). Gecikme zamlarının tümü ve gecikme zamları ile gecikme faizlerinin %90 (Yüzde Doksan) ‘na karşılık gelen miktarın tahsilinden vazgeçilir.
(2)Bu Yasa Gücünde Kararname kapsamına giren vegi, resim , harç, özel usülsüzlük cezası veya kamu alacağı aslının tamamının başvuru süresini takip eden ayın başından başlayıp 6 (Altı) ay eşit taksitlerle ödenmesi halinde : Kusur cezalarının %90 nı(Yüzde Doksanı). Gecikme zamlarının tümü ve gecikme zamları ile gecikme faizlerinin %80 (Yüzde Seksen) ‘ni karşılık gelen miktarın tahsilinden vazgeçilir.
(3)Bu Yasa Gücünde Kararname kapsamına giren vegi, resim , harç, özel usülsüzlük cezası veya kamu alacağı aslının tamamının başvuru süresini takip eden ayın başından başlayıp 12 (On İki) ay eşit taksitlerle ödenmesi halinde : Kusur cezalarının %90 nı(Yüzde Doksanı). Gecikme zamlarının tümü ve gecikme zamları ile gecikme faizlerinin %60 (Yüzde Altmış) ‘nı karşılık gelen miktarın tahsilinden vazgeçilir.
4Bu Yasa Gücünde Kararname kapsamına giren vegi, resim , harç, özel usülsüzlük cezası veya kamu alacağı aslının tamamının başvuru süresini takip eden ayın başından başlayıp 24 (Yirmi Dört) ay eşit taksitlerle ödenmesi halinde : Kusur cezalarının %90 nı(Yüzde Doksanı). Gecikme zamlarının tümü ve gecikme zamları ile gecikme faizlerinin %50 (Yüzde Elli) ‘sini karşılık gelen miktarın tahsilinden vazgeçilir.
(5)Bu Yasa Gücünde Kararname kapsamına giren vegi, resim , harç, özel usülsüzlük cezası veya kamu alacağı aslının tamamının 3,000,000 TL (Üç Milyon Türk Lirası) başvuru süresini takip eden ayın başından başlayıp 36 (Otuz Altı ) ay eşit taksitlerle ödenmesi halinde : Kusur cezalarının %90 nı(Yüzde Doksanı). Gecikme zamlarının tümü ve gecikme zamları ile gecikme faizlerinin %40 (Yüzde Kırk) ‘ını karşılık gelen miktarın tahsilinden vazgeçilir.
Düzenlendikten Sonra Hakkıyla Pullanmayan Anlaşmalar
Düzenlenmesinden sonra Pul Yasası uyarınca 2020 yılının en son gününe kadar pullanması zorunlu pulsuz anlaşmalardan başka şekilde vergiye bağlı olmayan ve belli bir para tutarını ve/veya para ile ölçülebilen karşılığını koşula bağlayan anlaşma muhtırası ile herhangi bir anlaşmayı belirleyen belge veya enstrümanın ödenmemiş pul vergisinin tamamının peşin ödenmesi halinde para cezasının %80 (Yüzde Sekesen)’inin tahsilinden vazgeçilir. Ancak kredilere ilişkin borç anlaşmaları, ipotek veya teminatlara ilişkin Anlaşmalar ile teminat mektupları hakında bu Kararname kuralları uygulanmaz.
Bu Yasa Gücü Kararname kapsamındaki Vergiler, Vergi Cezaları ve bunlara ilişkin Gecikme Zammı ve Gecikme Faizleri ve Kamu Alacakları Gider olarak indirilemez.
Bu Yasa Gücünde Kararname uyarınca başvuru yapanlar, ödemeleri gereken tutarları bu Yasa Gücünde Kararnamede belirtilen süre ve kurallara bağlı olarak başvuru tarihinde ve taksitlendirme söz konusu olduğu hallerde ise başvuru tarihinde ödenen peşinat dışında kalan taksit miktarlarının en geç takip eden ayların beşinci gününde öderler.
Bu Kararnamede yer alan Kurallara Aykırılık Halinde Uygulamalar
Yükümlülerin , bu Kararname kapsamında yer alan vergileri, gecikme zamları ve gecikme faizlerini, özel usülsüzlük cezalarını, karşılıksız çek tutarlarını ve diğer kamu alacaklarını belirlenen süreler içerisinde ödemeleri koşuldur.
Bu Kararname kurallarınca saptanan süreler içerisinde ödenmeyen vergi, ceza, gecikme zamları ve gecikme faizler ile diğer kamu alacakları, Kamu Alacaklarının Tahsili Usülü Yasası kuralları uyarınca tahsil edilir.
Bu Yasa Gücünde Kararname, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten (03.11.2022) itibaren yürürlüğe girer.