15 MAYIS 2020 TARİHLİ
BAKANLAR KURULU KARARLARI
15 Mayıs 2020 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısında karşılıksız çek kapsamına girilen 15 günlük süre ile ilgili olarak Yasa Gücünde Kararname'nin yürürlüğe girdiği tarihten önce, "Karşılıksız Çek-Ödenemez" mühürü basılmamış çekler ile üzerindeki yazılı tarih 30 Haziran 2020 ve/veya bu tarihe kadar keşide edilen çeklerin kademeli olarak ibrazını düzenleyen ve deatayları aşağıda verilen Kararname yayınlanmıştır.
Sayı : 64/2020
POLİÇELER YASASI HAKKINDA YASA GÜCÜNDE KARARNAME
bu Yasa Gücünde Kararname yürürlüğe girdiği tarihten önce ısdar edilmiş ve ödenmek üzere bankalara ibraz edilen çekler ile keşide tarihi 31 Mayıs 2020 tarihine kadar (31 Mayıs 2020 da dahil) olan çekler için 90 (doksan) gün,
1 Haziran 2020 tarihinden 30 Haziran 2020 tarihine kadar (30 Haziran 2020 da dahil) olan çekler için ise 45 gün (Kırk beş gün) olarak uygulanır.
Bu Yasa Gücünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ısdar edilmiş çekler ile keşide tarihi 30 Haziran 2020'ye kadar olan ve ilk ibrazı yapılmış olsun veya olmasın karşılığı olmayan tüm çekler, "Yetersiz Bakiye-Tekrar İbraz Edilmesi" yerine "Poliçeler Yasası Hakkında Yasa Gücünde Kararname Tahtında İade Olunur-Tekrar İbraz Edilmesi" ibaresi ile iade edilir.
Bu Kararnamede belirtilen süreler içerisinde ödenmemesi, yine bu kararnamede belirtilen süreler sonunda tekrar ibraz edilmesi ve karşılığının bulunmaması durumunda "Karşılıksız Çek-Ödenemez" mührü basılır.
İşbu kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar "Yasa Gücünde Kararname tahtında iade olunur" ibaresi taşıyan çeklerin ödenmek üzere tekrar bankaya ibrazı , ibarenin kayıt edildiği tarihten itibaren 90 gün sonra yapılır. Yine karşılığının bulunmaması durumunda "Karşılıksız Çek-Ödenemez" mührü basılır.
Sayı : 66/2020
YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ YASASI KAPSAMINDA İŞVERENLERİN ÇALIŞANININ DURUŞU İLE İLGİLİ BİLDİRİM ZORUNLULUĞU HAKKINDA YASA GÜCÜNDE KARARNAME
2. Bu Yasa Gücünde Kararname, ülkemizdeki çalışma hayatının sorunsuz bir şekilde devamının sağlanması için işverenlerin geçici süreliğine Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası kapsamında ülkemizde bulunan çalışanlarını belli kurallar çerçevesinde durdurmalarını düzenlenmeyi amaçlar.
3. 14 Mart 2020 tarihi itibariyle Sosyal Güvenlik ile ilgili dairelere kayıtlı çalışanı bulunan tüm işyerlerinin işverenlerini kapsar.
4. İşverenler aşağıda belirtilen haller hariç 14 Mart 2020 tarihi ile 30 Haziran 2020 tarihleri arasında işyerinde çalışan hiçbir çalışanı için işten duruş bildirgesi veremeyecek ve işten durduramayacaktır.
(1) İşverenlerin yurtdışına çıkış yapan çalışanları için vereceği duruş bildirgeleri Ayrıca işveren, bu kararname süresince veya kararname sona erdiği tarihten itibaren çalışanının yurtdışına çıktığını belgelemesi halinde, çalışanının tüm alacaklarını aldığına dair imzalı beyanı birlikte, çalışan ile işverenin karşılıklı imzaladığı duruş beyannamesi tarihli duruş verebileceklerdir.
(2) İşyerinin faaliyetlerini durduran işverenlerin işyerının faaliyetlerini durdurduğunu gösteren Vergi Dairesi 'nden alacağı belge ile birlikte vereceği duruş bildirgeleri,
(3) Yabancıların Çalışma İzinleri yasası kapsamında yatay geçiş yapacağı yeni işvereni tarafından çalışma izin işlemleri için müracaat yapılması halinde yatay geçiş onayı almış çalışanı için alınacak duruş bildirgeleri.
(4) İşverenin vefatı halinde ölüm belgesi ile birlikte verilecek duruş bildirgeleri.
Sayı : 67/2020
İŞ YASASI KAPSAMINDA KISMİ ÇALIŞMA HAKKINDA YASA GÜCÜNDE KARARNAME
3.Bu Yasa Gücünde Kararname, 14 Mart 2020 tarihinde Sosyal Sigortalar Dairesi ve İhtiyat Sandığı Dairesinde kayıtlı bulunan ve işyerlerinde Sosyal Sigortalar Dairesi'nce kısmi çalışma kapsamında fiilen çalıştığı tespit edilen mevcut tüm çalışanları kapsar. 14 Mart 2020 tarihinden sonra işe başlayan sigortalı çalışanlar bu Kararname kapsamı dışındadır.
4.Kısmi çalışma günde 4 saatten az 8 saatten fazla olmayan çalışmayı anlatır. Herhalükarda işçinin kısmi çalışmada 1 ay içinde çalıştığı toplam süre tam zamanlı olarak çalıştığı dönemdeki çalışma süresinin %50'sinden az %75'inden fazla olamaz. Çalışanın kısmi çalışma kapsamındaki çalışma süresi tam zamanlı olarak çalıştığı dönemdeki çalışma süresinin %75'ini geçtiği durumlarda çalışan tam zamanlı çalışan olarak kabul edilir.
(1) İşveren , işyerinde çalışan ve kısmi çalışmaya geçirmek istediği çalışanları için Sosyal Sigortalar Dairesi'nden alacağı "Beyan Forınu"nu doldurarak başvuru yapar. İşveren Sosyal Sigortalar Dairesine vereceği "Beyan Formu"nun ekine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yurttaşları için hizmet akdi fotokopisi ve "Kısmi Çalışma Sözleşmesi"nin bir sureti, yabancı uyruklu çalışanlar için ise çalışma izni mühür dökümü fotokopisi ve "Kısmi Çalışma Sözleşmesi"nin bir suretinin eklenınesi zorunludur.
(2) İşveren, işyerinde çalışan ve kısmi çalışmaya geçirmek istediği çalışanları ile arasında bu Kararnamenin ekinde bir örneği verilen "Kısmi Çalışma Sözleşmesi" imzalamak zorundadır. İşveren ve çalışan tarafından dört nüsha olarak imzalanan Kısmi Çalışma Sözleşmesi' nin bir nüshası işverenin dosyasında muhafaza edilmek üzere Çalışma Dairesine gönderilir. Diğer nüshaların biri işverende biri ise çalışanda kalır bir tanesi de Sosyal Sigortalar Dairesine gönderilir.
(3) İşverenin kısmi çalışma kapsamında çalıştırmak için Kısmi Çalışma Sözleşmesi imzaladığı çalışanlarının kısmi çalışmaları Sosyal Sigortalar Dairesine başvuru yaptığı ayı izleyen ayın ilk günü başlar.
(4) İşveren ve çalışan arasında imzalanan Kısmi Çalışma Sözleşmesi'nin süresi 4 ayı ve herhalükarda 30 Eylül 2020 tarihini geçemez.
(5) İşveren ve çalışan arasında imzalanan Kısmi Çalışma Sözleşmesi, İş Yasası kuralları uyarınca taraflar arasında daha önceden imzalanan ve halen yürürlükten olan Hizmet Akdinin bir parçası olarak işlem görür ve çalışanın Hizmet Akdi ile belirlenen çalışma saatleri ve ücret dışındaki diğer hakları aynen devam eder.
(6) Çalışanın kısmi çalışma kapsamında çalıştığı dönemlere ait brüt ücreti tam zamanlı olarak çalıştığı dönemde aldığı brüt ücreti üzerinden prorata yöntemi ile hesaplanır. Ancak Çalışanın kısmi çalışma kapsamında çalıştığı dönemlere ait brüt ücreti tam zamanlı olarak çalıştığı dönemde aldığı brüt ücretin %50'sinden az %75'inden fazla olamaz. Ayrıca kısmi çalışma kapsamında, çalışanın aylık brüt ücreti her halükarda yürürlükteki brüt asgari ücretin %50'sinden az olamaz.
(7) İşveren işyerinde tam zamanlı çalışanları ile kısmi çalışma kapsamındaki çalışanları arasında çalışma saati ve ücret dışındaki diğer hak ve menfaatleri açısından ayrım yapamaz. Çalışanm kısmi çalışma kapsammda çalıştığı süreler İş Yasası kapsammdaki diğer hakları bakımmdan tam ay olarak hesaplanır.
(8) Kısmi çalışma kapsamında çalışanlar İş Yasası 'nda yer alan hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil, yıllık izin ile diğer haklardan tam zamanlı çalışanlar gibi yararlanırlar.
(9) İşverenin, kısmi çalışması devam ederken, normal faaliyetine başlamaya karar vermesi halinde durumu yazılı olarak 10 işgününden önce Çalışma Dairesine bildirmesi ve hizmet akdini iptal ettirmesi zorunludur.
(10) İşverenler bu Kararname kapsammda olan ve Kısmi Çalışma Sözleşmesi imzalayan çalışanını aşağıda belirtilen haller dışmda kısmi çalışma süresinin bitiminden itibaren 6 ay süre ile işten durduramaz.
(A) İş Yasası'nm 15'inci maddesi altmda verilecek duruşlar
(B) İşçinin yurtdışma çıktığmı belgelemesi halinde işveren tarafmdan verilecek duruşlar
(C) Tarafların karşılıklı olarak tüm alacaklarını aldıklarını beyan edip imzaladıkları belge ile birlikte verilecek duruşlar.
(D) İşverenin Vergi Dairesinden alacağı iflas ettiğini veya işyerinin faaliyetini durdurduğunu gösteren belge ile birlikte verilecek duruşlar.
Sayı : 69/2020
KIBRIS TÜRK SOSYAL SİGORTALAR YASASI KAPSAMINDA SİGORTALI OLANLARA UYGULANACAK KISMİ ÇALIŞMA HAKKINDA YASA GÜCÜNDE KARARNAME
3. Kıbrıs Türk Sosyal Sigoıialar Yasası'nın 4'üncü maddesinin (2)'nci fıkrası kapsamında sigortalı olup, 14 Mart 2020 tarihinde Sosyal Sigortalar Dairesinde kayıtlı bulunan ve işyerinde fiilen çalışanları kapsamaktadır. Ancak bu Yasa Gücünde Kararname kuralları, 14 Mart 2020 tarihinden sonra işe başlayan sigortalı çalışanlara, Devlet Bütçesinden, kendi özel yasalarına göre faaliyet gösteren bağımsız kuruluşlar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarından, özerk bütçelerden veya katma bütçeler ile döner sermayeli işyerlerinde çalışanlar, bankacılık, finans ve eğitim sektörü, ile inşaat sektörü ( ofis çalışanları hariç), beton santralleri ( ofis çalışanları hariç), taş ocakları (ofis çalışanları hariç) çalışanları için uygulanmaz.
Bakanlık , genel ekonomik durum ve sektöre! koşulları dikkate alarak zorlayıcı sebepler nedeniyle işyerlerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaldığım ve işyerl er inde faaliyetlerin tamamen veya kısmen geçici olarak durduğunu tespit etmesi halinde yapılacak kısmi çalışma müracaatlarını değerlendirerek, belirli bir meslek kolunda ve/veya bölgesel olarak düzenlemeler yapabilir.
4. Kısmi çalışma koşulları ve işverenlerin kısmı çalışma olarak çalıştırdıkları Kıbrıs Türk Sosyal Sigortalar Yasası kapsamındaki sigortalı çalışanlar için prim ödeme gün sayısı aşağıdaki kurallar çerçevesinde düzenlenir;
(1) İşverenler, Kıbrı s Türk Sosyal Sigortalar Yasası tahtmda çalıştırdıkları sigortalılardan kısmi çalışma kapsamında çalışacak olanlar için Sosyal Sigortalar Dairesinden alacakları kısmi çalışma beyan formunu ha ırlayarak müracaat edeceklerdir. Beyan formu kısmi çalışma kapsamında çalı tırılacak personelin, adı-soyadı, kimlik numarası , sigorta numarası, işyeri sicil numarası ve bu kararname süresince aylık olarak kaç gün çalışacağı beyan edilerek hem işveren hem de çalışan tarafından imzalanacaktır.
(2) Sosyal Sigortalar Dairesince yapılacak inceleme neticesinde kısmi çalışma kapsammda çalışmaları tesbit edilen çalışanların kayıtları , KKTC yurttaşları için Çalışma Dairesince onaylanan Hizmet Akdi Fotokopisi ve Kısmi Çalışma Sözleşmesinin bir sureti, yabancı uyruklu çalışanlar için ise çalışma izni mühür dökümü fotokopisi ve Kısmi Çalışma Sözleşmesi'nin bir suretinin ibrazı sonrasında yapılacaktır.
(3) Kısmi çalışma prim ödeme gün sayısı 15 günden az 21 günden fazla olamaz. 21 günün üzerindeki prim gün sayıları 30 gün olarak değerlendirilir.
(4) Ödenecek primler çalışanın brüt ka zancının günlük miktarı üzerinden yatırılacak olup bu miktar her halükarda yürürlükteki brüt asgari ücretin günlük miktarından az olamaz.
(5) Kısmi çalıştırılacak süre 4 ay olup, her halükarda 30 Eylül 2020 tarihini geçemez.
(6) İşverenin kısmi çalışına kapsamında çalıştırmak için başvuru yaptığı çalışanlarımn kısmi çalışmaları başvurunun yapıldığı ayı izleyen ayın ilk günü başlar.
(7) İşverenlerin kısmi çalışına kapsamında çalıştırabileceği sigortalı çalışan sayısı işyerindeki toplam çalışan sayısının% 60 ını aşamaz. Ancak çalışan sayısı en fazla 10 olan işyerleri için bu fıkra kuralları uygulanmaz.
(8) İşverenin, kısmi çalıştırdığı sigortalıları , tam zamanlı çalıştırmaya başlamaya karar vermesi halinde durumu yazılı olarak 10 iş gününden önce Çalışma Dairesine bildirınesi ve kısmi çalışma sözleşmesini iptal ettirmesi sonrasında, Sosyal Sigortalar Dairesine başvuru yapması gerekmektedir. Tam zamanlı çalışma, Sosyal Sigortalar Dairesine bildirimin yapıldığı ayı izleyen ayın ilk günü başlar.
(9) Kısmi Çalışına kapsamında çalıştırılan sigortalı, aşağıda belirtilen haller dışında, kısmi çalışma süresinin bitiminden itibaren 6 ay süre ile işvereni tarafından işten durdurulamaz.
(A) İş Yasası'nın 15'inci maddesi altında verilecek duruşlar
(B) İşçinin yurtdışına çıktığının belgelemesi halinde işveren tarafından verilecek duruşlar.
(C) Tarafların karşılıklı olarak tüm alacaklarım aldıklarım beyan edip imzaladıkları belge ile birlikte verilecek duruşlar.
(D) İşverenin iflas ettiğini veya işyerinin faaliyetini durdurduğunu Vergi Dairesi'nden alacağı belge ile ispatlayan işverenlerin vereceği duruşlar.
Sayı : 70/2020
İHTİYAT SANDIĞI BİRİKİMLERİNDEN SÜRELİ VE KISMİ ÖDEME YAPILMASI HAKKINDA YASA GÜCÜNDE KARARNAME
4.(1) Bu Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihte İhtiyat Sandığı kapsamında olup İhtiyat Sandığı Dairesi nezdinde birikimi bulunan iştirakçilere ilk taksit Mayıs 2020 ayında olmak üzere 5 eşit taksitler halinde toplam 10,000 TL'ye kadar ve herhalükarda hesabına işlenen prim, depozit ve faiz toplamının 4'de 3'ünü aşmayacak şekilde yukarıdaki koşullarla İhtiyat Sandığı birikimlerinden süreli ve kısmi ödeme yapılır.
(2) Ödeme başvurusunda bulunan iştirakçinin daha önceden avans ödemesi alması ve halen Daireye borcu olması halinde yukarıdaki (l)'inci fıkra kapsamında yapılacak ödeme miktarı hesaplanırken iştirakçinin birikim miktarından güncel avans borç miktarı faizleri ile birlikte eksiltilerek kalan miktar üzerinden ödenecek miktar hesaplanır. Bu kararname çerçevesinde yapılacak İhtiyat Sandığı birikimlerinden yapılan süreli ve kısmi ödemesi iştirakçinin avans borcuna mahsup edilemez.
(3) Yukarıdaki (l)'inci fıkra kapsamında ödeme yapılan bir iştirakçi 31.12.2020 tarihine kadar İhtiyat Sandığı Dairesi nezdinde bulunan birikim miktarlarına karşılık herhangi bir ödeme alamaz.
(4) Yukarıdaki (l)'inci fıkra kapsamında ödeme yapılan bir iştitakçinin daha sonra iştirakçi olmaktan çıkması ve İhtiyat Sandığı Yasası'nın 9'uncu maddesinin (l)'inci fıkrasının (a) bendi ve (2)'inci fıkrası kapsamında ödeme almaya hak kazanması halinde İhtiyat Sandığı Yasası'nın 9'uncu maddesinin (l)'inci fıkrasının (a) bendi ve (2)'inci fıkrası kapsamında yapılacak ödeme miktarı hesaplanırken İhtiyat Sandığı birikimlerinden yapılan süreli ve kısmi ödemeden sonra iştirakçinin hesabında kalan depozit miktarı dikkate alınır.
(5) İhtiyat Sandığı Dairesi yukarıdaki (l)'inci fıkrada öngörülen ödeme süresince ödemelerin düzenli olarak yapılabilmesi amacıyla İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu Başkan ve üyelerine bilgi verip elektronik ortamda yazılı olarak veya İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu toplantısı yöntemiyle onay almak koşuluyla İhtiyat Sandığı Dairesi'ne ait mevduatlardan vade hitamlarında ortaya çıkacak ihtiyaç tutarında İhtiyat Sandığı Dairesi'ne ait cari hesaplara aktarma yapabilir.
(6) (a) Süreli ve kısmi ödeme yapılabilmesi için iştirakçinin İhtiyat Sandığı Dairesi'ne ait resmi İnternet sitesi olan www.ihtiyat.gov.ct.tr adresinden bu amaçla düzenlenecek başvuru formunu doldurarak online başvuru yapması ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren bir bankada başburu sahibi iştirakçi adına bulunan banka hesabına ait IBAN/UBAN numarasını beyan etmesi koşuldur. Bu Kararname kapsamında yapılacak süreli ve kısmi ödemeler iştirakçinin başvuru formunda beyan ettiği iştirakçi adına olan banka hesabına İhtiyat Sandığı Dairesi tarafından yatırılır.
(b) Bu Kararname kapsamında Mayıs 2020 - Eylül 2020 aylarına ait 5 dönem olarak yapılması öngörülen Süreli ve Kısmi Ödeme başvurularının ödeme alınacak olan ayın son işgününe kadar yukarıdaki (a) bendinde belirtildiği şekilde yapılması koşuldur.
Sayı : 71/2020
ARAÇ KAYIT, MUAYENE VE RUHSATLANDIRMA ŞUBESİ'NDE MART VE NİSAN 2020 AYLARINDA TAHAKKUK EDEN ÖDEMELERİN MAYIS 2020 AYINDA ÖDENMESİ KOŞULU İLE GECİKME ZAMMI ALINMAMASINA İLİŞKİN YASA GÜCÜNDE KARARNAME
3.Bu Yasa Gücünde Kararname, ödemesi yapılamayan seyrüsefer harcı mükelleflerinden, Mart ve Nisan 2020 aylarında doğan gecikme ammının alınmamasını kapsar.
4.Bakanlığımıza bağlı Trafik Dairesi Müdürlüğü Araç Kayıt, Muayene ve Ruhsatlandırma Şubesi'nde Mart ve Nisan 2020 aylarında tahakkuk eden ancak ödemesi yapılamayan seyrüsefer harcı mükelleflerinden, bu harçları Mayıs 2020 ayında ödemeleri koşuluyle gecikme zammı alınmayacaktır.