KAMU ALACAKLARININ TAHSİLİ USULÜ YASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILDI
Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü Yasasındaki Değişiklikler 20 Şubat 2017 tarihinde KKTC meclisi tarafından oyçokluğu ile kabul edilmiş ve Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.Yapılan değişiklikler tahsilatın yapılması ile ilgili düzenlemeleri içermektedir.Buna bağlı olarak:
(1) Yasanın 9 uncu maddesinde yapılan değişiklik ile:- vergi yükümlüleri devletten alacaklı oldukları miktarları ödeyecekleri kamu borçlarından (vergi dahil kamuya ait tüm borçlar) takas etme hakkına sahip olmaktadırlar.Tahsilattan sorumlu daire olan-Gelir ve Vergi Dairesi gerçek ve tüzel kişi yükümlülüklerin, yeterli miktarda ödeme emrinin bulunması koşuluyla bütçeye gider kaydedilmek suretiyle yapılacak ödemeler veta bütçe emanetinde kayıtlı doğrudan mal ve hizmet tesliminden doğan alacaklar dolayısı ile devletten hem alacaklı hem de vergi borçlusu olanların takas taleplerini yerine getirmektedirler.
Takas sureti ile ödemenin yapılabilmesi için hem vergi borcunun hem de yükümlünün alacağının borçludan resmen istenebilir hale gelmiş olması (muaccel olması) gereklidir.
(2) Kamu Alacaklarının Tahsili Usülü Yasasının 9 uncu Maddesine göre –vergi yükümlülüklerinin yaptıkları ödemelerde “ Ödeme Tarihi” aşağıdaki tarihler olarak belirlenmiştir.
a) Çekin Gelir ve Vergi Dairesine verdiği tarih;
b)Gelir ve Vergi Dairesinin banka hesaplarına yapılan ödeme miktarı karşılığı yatırımlardan, banka hesaplarına yatırım tarihi;
c)Banka kartı, kredi kartı ve benzeri kartlarla yapılan ödemelerde işlemin kartla yapıldığı tarih;
d) Banka hesaplarından aktarım yapıldığı durumlarda, paranın Gelir ve Vergi Dairesi hesabına geçtiği tarih;
e) Takas suretiyle yapılan ödemelerde belgenin Gelir ve Vergi Dairesine ibraz edilip makbuzun düzenlendiği tarih.
Ancak çekle yapılmış ödemelerde, çekin karşılıksız olması nedeniyle, banka tarafından iade edilmesi halinde, ödeme yapılmamış kabul edilir ve kamu alacaklısının uygun göreceği şekilde gecikme zamlarıyla birlikte ödenir.
Diğer taraftan , banka hesabından aktarma, banka hesabına ödeme, banka kartı, kredi kartı ve benzeri kartlar kullanılmak suretiyle yapılacak ödemelerde herhangi bir nedenle ödemenin gerçekleşmemesi kart veya alacağın tahsil edilmemesi halinde,alacak gecikme zamlarıyla birlikte tahsil edilir.Çekler, Gelir ve Vergi Dairesine verildikleri tarihte veya en çok bir gün önceki tarihle tanzim edilmiş olmalıdır.
3) Kamu Alacakları Tahsili Usulü Yasasında borcun tecili için teminat verilme şartı belirlenmiştir.Verilecek teminatın, banka çeki veya teminat mektubu olması gerekliliği belirtilmiştir.
*Muaccel : Borç alacak ilişkilerinde vadenin dolması ya da şartın gerçekleşmesi nedeni ile borcun borçludan istenilebilir hale gelmesidir.
Kamu Alacakları Tahsili Usulü Yasasının 42 inci maddesinde Maliye Bakanlığına olumlu görüşü ile kamu alacağının iki yıl tecil edilebileceği ve tecil edile borcun TL de aylık %1 (yüzde bir), dövizde de aylık %0,5 (binde beş) olacağı belirtmiştir.
Kamu Alacakları Tahsili Usulü Yasasında yapılan değişiklik ile getirilen tecil faizi, Katma Değer Vergisi (Değişiklik) Yasasının 45 inci Maddesinin (2) inci fıkrasında yapılan değişiklik ile ithalde alınan KDV’nin teminata bağlamak koşuluyla gümrükleme işleminin yapıldığı günü takip eden altıncı günün sonuna kadar ödemesi koşuluyla kaldırılmıştır.Bu durumda KDV işlemlerindeki tecil teminat mektubu veya banka çeki karşılığında yapılmkata ve altıncı günün sonuna kadar faiz alınmaksızın ithalatçı tarafından ödenmektedir.