KATMA DEĞER VERGİSİ BEYANNAMELERİNDE DEĞİŞİKLİKLER
Özel Ödeme Zamları
KKTC Maliye Bakanlığı Gelir ve Vergi Dairesi 6 Kasım 2017 tarihi itibarı ile Gelir ve Vergi Dairesi Otomasyon Projesini başlatmıştır. Gelir ve Vergi Dairesinin başlatmış olduğu otomasyon projesinin (e-vergi) Şubat 2018 ayı içerisinde tam anlamı ile hizmet vermeye başlayacağı Dairece duyurulmuştur. Otomasyon Projesinin Şubat 2018 tarihinde hizmet vermeye başlayacağı dikkate alınarak Gelir ve Vergi Dairesi tarafından 21 Aralık 2017 tarihli MM116/2017 sayılı Genelge yayınlanmıştır. Genelgede Vergi Usul Yasası Maddeleri ile ilgili uygulamalar detaylandırılmıştır.Bu bağlamda dikkate alınacak ve 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek uygulamaları bilgilerinize sunuyoruz:
-
27/1977 Sayılı Vergi Usul Yasasının 40 ıncı Maddesi “Tahakkuk fişi dışında,vergilendirme ile ilgili olup,hüküm ifade eden tüm belge ve yazılar, adresleri bilinen gerçek ve tüzel kişilere posta vasıtasıyla taahhütlü olarak, adresleri bilinmeyenlere duyuru yoluyla tebliğ edilir.” İfadesinin içermektedir.
Yine Vergi Usul Yasasının 51 inci Maddesinin A Şıkkında:
“ (1) Bu Yasanın hükümlerine göre tebliğ yapılacak kimselere, bu Yasanın 40’ıncı maddesinde sayılan usullere bağlı kalınmaksızın, yükümlünün bildireceği tebliğe elverişli elektronik bir adres vasıtasıyla elektronik ortamda tebliğ yapılabilir.
(2) Elektronik ortamda yapılacak tebliğle ilgili her türlü teknik altyapıyı kurma veya kurulmuş olanları kullanma, tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirme ve elektronik ortamda tebliğ yapılacaklar ve elektronik tebliğe ilişkin diğer usul ve esaslar Maliye İşleriyle Görevli Bakanlıkça hazırlanıp, Bakanlar Kurulunca onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlayacağı bir tüzükle belirlenir.” demektedir. Tebliğin vurgulamaya çalıştığı, Vergi Usul Yasasının 40 ıncı Maddesinde belirtilen “ belge ve yazıların” gerçek ve tüzel kişilere posta yolu ile veya duyuru ile tebliğ edilmesi ile ilgili uygulamanın, yine aynı yasanın 51 A maddesinde belirtilen elektronik adrese tebliğ yapılabileceği ifadesi doğrultusunda ile elektronik ortamda da tebliğ yapılabileceğidir.Gelir ve Vergi Dairesinin otomasyon projesinin Şubat 2018 de uygulamaya geçeceği ve gerçek ve tüzel kişilerin elektronik ortamda da beyan verebilecekleri bir durum oluşacağından bu tebliğ maddesi hazırlanmıştır. - Vergi Usul Yasasının 55 A Maddesi, zamanında ödenmeyen vergi borçları için gecikme faizi uygulanacağından söz etmektedir.Bu yasanın 55 A Maddesinin 3 üncü şıkkında ikmalen resen veya idarece yapılan tarhiyatlarda gecikme faizi uygulandığı belirtilmektedir.Yine 55 A maddesinin 5 inci şıkkında 1 Ocak 2018 tarihinden önce kendi vergi yasalarında beyanname verme süresi sona eren vergilendirme dönemleri için yapılacak re’sen ,ikmalen ve idarece vergi tahriyatlarına gecikme faizi uygulanmayacağı açıkça belirtilmekte ve bu da MM 116/2017 Sayılı Gelengede yer almaktadır.
-
116/2017 Sayılı Gelengede beyanname verilmemesi halinde uygulanacak cezalar yer almaktadır.Genelgenin bu maddesi Vergi Usul Yasasının 250 inci Maddesinde “ aylık beyannamenin verilmemesi halinde ödenecek cezaların açıklanan cezaların 1/12 (on ikide biri)” olduğu belirtilmektedir.Vergi Usul Yasasının 250 inci maddesi vergi beyannamelerini sunmamayı “ birinci derece usulsüzlük” olarak nitelendirmektedir.Buna bağlı olarak vergi beyannamesi sunmamayı da içeren birinci derece usulsüzlüğün 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren işlenmesi halinde, bu tarihten (1 Ocak 2018) itibaren bilanço esasına göre defter tutanlarda bu tarihte yürürlükte olan asgari ücretin 1/4 (Dörtte biri), işletme hesabı tutanlarda asgari ücretin 1/8’i (sekizde biri) diğerlerinde asgari ücretin 1/6 (altıda biri) ceza uygulanacaktır.
Yine bu genelgede Vergi Usul Yasasının 250 inci maddesinde yer alan ikinci derece usulsüzlüklerde bilanço esasına göre defter tutacaklarda bu tarihte yürürlükte olan asgari ücretin 1/8 (sekizde biri), işletme hesabı esasına göre defter tutacaklarda ve serbest meslek sahiplerinde asgari ücretin 1/16 (onaltıda biri) diğerlerinde ise 1/32 (otuz ikide biri) oranında ceza verilecektir.
Vergi Beyannamesi verilmesi halinde uygulanacak birinci derece usulsüzlükte beyannamenin “aylık” olması halinde ceza uygulamalarında belirtilen cezaların 1/12 (on ikide biri) dir.
Birinci ve ikinci derece usulsüzlüklere ait fiilerin 1 Ocak 2018 tarihinden önce işlenmesi halinde ,yukarıda beliritlen usulsüzlük cezaları uygulanmayacaktır.Ancak Aralık 2017’ye ait vergi beyannameleri 1 Ocak 2018 den itibaren verilecek olduğundan, Aralık 2017 ayına ait beyannamelerin zamanında sunulmaması halinde Aralık 2017 beyannamelerine ceza uygulanacaktır.
-
Vergi Usul Yasası 252 inci maddesi
“(1) Veraset ve İntikale konu olan beyannameleri, yasal süresinin sona ermesini izleyen günden başlayarak 15 (on beş) gün içinde verenlere, ikinci derece usulsüzlük; bu süreden sonra verenlere, birinci derece usulsüzlük cezası kesilir.
(2) Veraset ve intikale konu beyannamelerin yasal süresinde verilmemesi halinde uygulanacak olan birinci ve ikinci derece usulsüzlük cezaları beyanname verme süresi 1 Ocak 2018 tarihinden önce geçenlere uygulanmaz.” demektedir. -
116/2017 Sayılı Gelenge ile Vergi Usul Yasasının 252 inci maddesinin uygulanacağı belirtilmektedir.
-
Vergi Usul Yasasının 253 üncü maddesi
“(1) Onay memurları , bankalar ve limited şirketlerle kamu kurum ve kuruluşları ile dernek,vakıf ve benzeri kuruluşlara verilen veya gönderilen ve pulları ilgili yasanın öngördüğü biçimde iptal edilmemiş bulunan enstrümanların pullarını iptal edilmemiş bulunan enstrümanların pullarını iptal etmeden işleme koyanlar adına,her enstrümanın tabi olduğu pul vergisinin %10 (yüzde on)’u tutarında özel usulsüzlük cezası kesilir.
(2)Kısmen veya tamamen pul vergisi ödenmemiş enstrümanları onaylayan veya örnekleri veren onay memurları adına her enstrüman için kayba uğrattığı pul vergisinin %20 (yüzde yirmi)’si tutarında özel usulsüzlük cezası kesilir.
(3) Pul vergilerinin kayba uğratılmasına ilişkin özel usulsüzlük cezalarına ait fiillerin 1 Ocak 2018 tarihinden önce gerçekleşmesi halinde bu madde kapsamında belirtilen özel usulsüzlük cezaları uygulanmaz.” İfadelerini içermektedir.